Mastodon L'OCU denuncia a Apple per "vulnerar els drets dels consumidors" | Apple i altres

L'OCU denuncia a Apple per "vulnerar els drets dels consumidors"


L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va denunciar ahir a Apple, per la garantia que ofereix en els seus productes. Segons aquesta organització, Apple no “s’ajusta a la legalitat” quan ofereix una garantia de només un any, quan la llei en marca dos. Aquesta denuncia s’ha presentat juntament amb d’altres organitzacions homologues a Europa. El principal argument de la denuncia es basa en que Apple hauria de donar 2 anys de garantia i no “donar informació enganyosa” al client, que el pugui “induir a errors” quan ofereix una cobertura addicional d’una any amb el servei d’AppleCare.

Ja s’havia parlat d’aquest tema abans, inclús li vaig dedicar un article fa un temps, però és la primera vegada que es realitza una denuncia coordinada a nivell de tants països. Veurem com reacciona Apple. Tot i que veig difícil que els facin canviar d’opinió. Apple sol ser molt ferma en les seves decisions, i les lluita fins al final.


Però bé, prosperi o no la denuncia, anem a analitzar una mica la llei i el que ens ofereix Apple, per a veure fins a on la incompleix.

Hi ha opinions que diuen que Apple no incompleix la llei de 2 anys de garantia, i que el problema és la manera en que ven el seu AppleCare, induint a error per a contractar-lo. Sembla que la denuncia de la OCU es centra en la publicitat d’Apple que indueix a l’usuari a contractar la cobertura addicional d’AppleCare per a tenir una garantia de 2 anys. Però realment Apple ens dona 2 anys de garantia? Què diu la llei al respecte?

La Llei diu que cal oferir 2 anys de garantia per defectes de fabricació. Però compte, només 15 dies de restitució per un altre producte nou, i 6 mesos sense necessitat de peritatge extern sempre que es porti al servei tècnic, i a partir de llavors fins als 2 anys, per peritatge extern i duent-lo al servei tècnic. Segons això, Apple ens dona un millor servei al ampliar el període dels 6 primers mesos de garantia fins a l’any. Durant aquest primer any, Apple es fa responsable de qualsevol defecte de fabricació i et reposa el producte per un de nou en la gran majoria de casos. De vegades, però, Apple envia el producte al servei tècnic per a la seva reparació. Puc donar fe d’això, ja que he fet ús d’aquest servei diverses vegades.

Fins aquí, Apple dóna un servei molt millor que qualsevol altre fabricant. Però que passa quan comença el segon any de garantia? Doncs bé, com diu la llei, Apple està obligada a donar un servei de garantia i ho ha de complir. I en cas que no ho fes, caldria denunciar aquesta activitat. El problema radica en que Apple ha aconseguit crear en l’usuari la cultura que només ofereix un any de garantia i que si es vol un segon any, cal contractar la cobertura AppleCare. Tant bé ho ha fet, que ningú dubte d’aquest fet. I d’aquí bé la denuncia de l’OCU. D’aquesta publicitat enganyosa que tant ha penetrat en els usuaris. Apple ha d’oferir 2 anys de garantia, i si vol oferir una millora de la garantia com assistència tècnica telefònica o d’altres per un preu X, dient-li AppleCare, perfecte. Però el que no pot emprar és aquesta millora de la garantia com si fos necessària per a tenir una garantia de 2 anys.  

PD: Dedicat el meu amic "gruñón"



2 comentarios

Bona aportació! Una solució seria tenir l'Apple care d'entrada en tots els dispositius, encara que s'hagués d'augentar el pvp del producte.

Reply

Totalment d'acord. Però la gent és molt sensible al preu "d'entrada" a un producte. A més, Apple ja és cara d'inici i apujar els preus per incloure el servei d'AppleCare no seria adient. L'usuari no ho valoraria, ja que al fer la compra poca gent valora la seva garantia, però per contra si que mira el preu.

Reply

Publica un comentari a l'entrada