Mastodon Totes les novetats d'iOS 9! | Apple i altres

Totes les novetats d'iOS 9!




Durant la passada WWDC 2015 es van complir els pronòstics: nou iOS 9, OS X El Capitan i Apple Music. Renovació dels sistemes operatius i nou servei de música en streaming. Han sigut actualitzacions basades en l’estabilitat i el rendiment, però també amb algunes novetats interessants. Avui em centraré amb tot el que ens portarà iOS 9, el nou sistema operatiu per a dispositius mòbils d’Apple que arribarà a la tardor.




Siri i intel·ligència
La principal novetat són les noves funcionalitats de Siri, que aniran íntimament lligades a la “intel·ligència” que ens aportarà iOS 9. Siri serà un 40% més ràpid i també un 40% més exacte. A més, també permetrà fer més funcions, com per exemple cercar una foto o vídeo o afegir un recordatori. En quant a la intel·ligència, aquesta característica permetrà que el nostre dispositiu s’avanci a les nostres necessitats. Per exemple, si estem al gimnàs i connectem els auriculars, automàticament se’ns obrirà l’aplicació de música. O si rebem u correu amb la reserva de un sopar en un restaurant, se’ns afegirà la cita en el calendari, entre d’altres.




Cerques en Spotlight
Una altra de les novetats són les cerques que podrem fer. Ara ens apareixeran resultats esportius, pel·lícules de Netflix, llocs propers, apps recomanades, i el més important, resultats de dins de les aplicacions. Això és molt interessant. Però com funciona realment.

Posem un exemple, que sempre és més fàcil. Si busquem “xocolata” a l’Spotlight i tenim alguna aplicació de cuina, veurem els resultats de diverses receptes per a fer amb xocolata, si cliquem al resultat ens portarà directament al contingut concret dins de l’aplicació. I a més, tindrem disponible una botó per a tornar enrere, a la cerca on ens trobaven. Novetat molt i molt interessant que ajudarà moltíssim a guanyar temps alhora de buscar alguna cosa concreta dins de qualsevol aplicació.




Aplicació de Notes
Apple ha redissenyat l’aplicació de Notes, després de tenir-la abandonada durant anys. Afegint novetats molt interessants com la possibilitat de crear dibuixos o esquemes, afegint enllaços des del Safari o Mapes, podent afegir imatges o crear llistes de tasques a realitzar.

Aplicació de Mapes
A cada nova versió de iOS, Apple aprofita per a millorar els seus mapes. I cal dir que tot i que no arriben al nivell de Google Maps, estan a un nivell molt acceptable. Amb aquesta nova versió, el Mapes inclouran elements claus com: tràfic en temps real i les indicacions per a agafar el transport públic. Aquesta darrera novetat arribarà a diferents ciutats poc a poc.

Aplicació de iCloud Drive
A partir d’ara tindrem aplicació per a poder navegar pel nostre contingut a iCloud Drive. De moment però, no podrem afegir arxius directament des de l’aplicació, havent de fer-ho des de les aplicacions que siguin compatibles.




Passbook ara és Wallet
L’aplicació per a desar els nostres bitllets i entrades passa a animar-se Wallet, ja que ens permetrà desar targetes de diversos establiments, i així poder pagar amb Apple Pay directament. Esperàvem la noticia que Apple Pay arribés al nostre país, però de moment només UK ha sigut agraciada. Tocarà seguir esperant.




Multitasca real i PIP a l’iPad
La multitasca real arriba finalment a l’iPad. Ara podrem emprar 2 aplicacions veient-les en pantalla a l’hora. Amb aquest nova funció podrem configurar l’amplada de cadascuna, o obrir momentàniament una sobre l’altra per a poder veure vídeos en PiP (Picture in picture). Amb la nova multitasca podrem estar enviant un correu, mentre veiem un video en una pantalla flotant, o consultar un missatge mentre estem mirant el calendari.




QuickType
El nou teclat ens porta una barra d’accés ràpid que apareixerà damunt del teclat, i que ens permetrà accedir a diverses  funcions com copiar/enganxar o posar en negreta o cursiva. A més, si ens desplacem amb 2 dits pel teclat ens mourem pel text com si d’un Trackpad es tractés. Molt i molt interessant.

Rendiment i optimització
Com he comentat al inici de l’article, iOS 9 es centra en el rendiment i l’estabilitat. Per exemple, la bateria de l’iPhone 6 durarà 1 hora més. S’afegeix un mode de “bateria Baixa” o per exemple, si el movil està cap per avall, al rebre una notificació la pantalla no s’encendrà. Després del desastre de iOS 8, sembla que per fi s’han posat les piles i el nou sistema serà tot lo estable que s’espera d’Apple.


iOS 9 és molt interessant. Poques novetats, però ben buscades. Però sobretot, estabilitat i rendiment, unes molt bones prestacions que seran molt ben vingudes. I quin seran els dispositius que podran actualitzar? Doncs fàcil, tots aquells que ja tenen iOS 8. Molt bé Apple, mantenir la compatibilitat d’aquests antics és tot un encert!




De moment només hi ha la primera beta disponible pels desenvolupadors. Ara venen 3 mesos on Apple anirà polint els defectes que vagin apareixen. No sé vosaltres, però a mi, com cada any, se’m farà molt llarg!

2 comentarios

Anònim mod

Algunes persones fem un ús dels aparells, que em sembla força diferent del general, i veiem les novetats des d’un prisma particular.
Vaig actualitzar l’iPad fa uns dies a ios 9, i curiosament, els avantatges que hi he trobat no són dels més comentats ni molt menys.
• Molta més memòria disponible en un iPad de 16 GB
• Les llistes de lectura tornen a funcionar offline —mai no vaig saber per a què podien servir en ios 8—
• El desplaçament del cursor en el text amb dos dits.
Val a dir que moltes de les funcions del iPad, no les faig servir en absolut, en un any i mig, mirant les aplicacions, no he fet servir mai missatges, ni calendari —més enllà de mirar quin dia de la setmana cau tal dia—, ni la càmera —amb el diàmetre de lent que té, és físicament impossible tenir més de 3 Mpixels d’informació—, ni el mail —m’estimo més veure un webmail idèntic al de l’ordinador—, ni els contactes —no, no els tinc al mòbil, el mòbil només el tinc per emergències i el porto desconnectat gairebé sempre—, ni FaceTime, ni PhotoBooth, ni Amics, ni Videos, ni GameCenter, ni Recordatoris, ni Podcats. De notes, ara mateix en tinc quatre i d'una sola línia. Tampoc no faig servir iCloud, bàsicament perquè l’iPad quasi sempre el tinc offline. i de totes maneres no vull actualitzar l’OSX perquè depenc d’un parell de programes que perdria.
En canvi, el problema número u que li trobo és no poder sincronitzar les fotos de dos ordinadors diferents que tinc en llocs diferents, això m’obliga a la bajanada de portar un pen amb una còpia de la meva biblioteca de fotos i gràfics, que de fet és la meva primera utilitat de l’aparell, fora de llegir llibres o mirar la web des del llit…

Reply

Bon dia,

Les reflexions que ens comentes són totalment vàlides. Sempre depen de les necessitats de cadascun. I de vegades dels dispositius i connexions de les que disposes.
És obvi que segurament una nova versió de iOS ocuparà igual o més espai degut a novetats que incorpora. En dispositius de 16GB seria fantàstic poder esborrar aplicacions natives d'Apple que no emprem i ocupen espai. És una petició que fa temps que hem fet arribar a Tim Cook i esperem que moguin fitxa.
Les llistes de lectures no ho sabiam ja que no ho he emprat mai. I lo del moviment de teclat amb 2 dits, ho havia comentat.
Respecte a la sincronització de 2 ordinadors, lo recomanable és fer servir la fototeca de icloud, però l'emmagatzematge és car. És la pega d'Apple, d'una manera o d'una altra, sempre troben la manera de que passis per caixa.

Reply

Publica un comentari a l'entrada