Mastodon Apple i cinc editorials són demandades a EEUU per monopoli en el preu dels ebook | Apple i altres

Apple i cinc editorials són demandades a EEUU per monopoli en el preu dels ebook



Fa bastant temps vaig escriure un article sobre el preu dels llibres electrònics (ebook), i el perquè del seu elevat preu. Ahir es va saber que Apple i cinc de les sis principals editorials havien estat demandades pel Departament de Justícia dels EEUU per motius antimonopoli al fixar el preu dels llibres electrònics.

Sembla ser que aquestes companyies han estat fixant el preu dels ebook amb la finalitat d’obligar a Amazon a vendre els seus llibres en format digital a un preu superior. Fins ara, el gegant Amazon no permetia vendre llibres electrònics a un preu superior de 9,99$ en la seva tenda Kindle, fet que no agradava gens a les editorials. L’entrada d’Apple en el mercat dels ebook va fer trontollar el model que fins llavors estava implantant Amazon. Apple va fixar uns preus superiors als d’Amazon, creant un model que donava un marge superior a les editorials i per suposat, una comissió per a la companyia de Cupertino. Ja sabem el que passa quan Apple entra en un sector. Per bé o per malament, rés no torna a ser el mateix.

En aquest cas, l’estratègia pot sortir cara a Apple i les editorials, ja que si no s’arriba a un acord hauran d’enfrontar-se als tribunals i per tant, la sanció podria ser superior. Veurem quina de les dues parts és la guanyadora. Si ho fos Amazon, estaria en una posició privilegiada, podent formar un altre monopoli al fer als consumidors de llibres electrònics dependents de la seva tenda y dispositius. De qualsevol manera, l’important en el fons, és que l’oferta de llibres electrònics, un sector en gran creixement, és consolidi amb un ventall extens i a un preus raonables. Aquest darrer punt sembla ser el més complicat. Veurem com acaba aquesta lluita i si l’usuari final n’és el beneficiat.


Publica un comentari a l'entrada