Mastodon Amazon eero, el meu nou Wifi Mesh | Apple i altres

Amazon eero, el meu nou Wifi Mesh



El confinament que hem hagut de fer aquests darrers 75 dies ha tret les vergonyes de la majoria de xarxes wifi que tenim a casa. El teletreball, que fins ara era una forma de treballar puntual, s’ha convertit en la “nova normalitat”. I d’aquesta manera, d’un dijous a un dilluns, hem passat a ser 4 persones a casa que tenim videoconferències a diari i moltes vegades de manera simultània.

Fins llavors tenia instal·lat un extensor Wifi per PLC de la marca TP-Link. No era una mala solució, però el gran problema era que tot i tenir la mateixa SSID (nom de la xarxa) tant en el Router de Vodafone com en l’extensor, al conmutar entre nodes mentre em movia per la casa, sempre tenia talls. A més, l’extensor tenia més potencia que el router i per tant quasi sempre estavem connectats a l’extensor, que a més donava molta menys velocitat que el router. Així que vaig decidir investigar sobre les xarxes Wifi Mesh. De manera sencilla, una xarxa Mesh (mallada) el que fa és extendre la teva mateixa xarxa wifi, com si fos una sola, a través de diferentes repetidors, que es connecten entre ells.


Les xarxes Wifi Mesh tenen un funcionament curiós. Necessiten d’un equip principal, un router, que es connecta per cable ethernet al router de l’operador. Es crea una única xarxa Wifi única amb dues freqüències, de 2,4GHz i de 5GHz. És el propi router Mesh que en funció del dispositiu i de la distància a la que es troba, triarà una freqüència o una altra. A partir d’aquí, en funció de la mida del pis o casa, caldrà més o menys repetidors Mesh. I aquest punt és important. Els fabricants diuen quins m2 poden cubrir amb els seus equips, però per experiència, aquesta àrea cal dividir-la per 3. Per tant, en el meu pis de 100m2 vaig decidir comprar 2 routers eero de Amazon, i col·locar-los en les següents ubicacions. El punt blau de l’esquerra és l’equip principal connectat al router de Vodafone, i el de la dreta el repetidor que vaig col·locar al passadís. 



La configuració dels equips és francament sencilla, i el primer que cal fer és instal·lar en el nostre mòbil la seva aplicació que ens guiarà en tot el procés. Des de la mateixa App se’ns guiarà de com instal·lar un extensor i ens permetrà validar si els hem col·locat correctament. Es recomana que els equips Eero estiguin separats uns 15 metres. Però igual que abans, us recomano posar-los a com a molt 10 metres de distància. En el meu cas estan separats 9 metres en línia recta.

Un cop configurada la xarxa, els dispositius es van connectant i se’t va notificant a l’aplicació del mòbil. En poc més de 5 minuts tots s’hi havien connectat, i tots els que suportaven la freqüència de 5GHz s’hi havien anganxat en aquesta.


A partir d’aquí, vaig mirar a quina velocitat s’havia connectat el router Mesh. Actualment tinc contractat un accés amb HFC de Vodafone de 600M/100M. I quina va ser la sorpresa. Aquí teniu la captura de prova de velocitat amb la App de Eero.


Per tant, els equips Eero es sincronitzen a la màxima velocitat del nostre router de l’operador. Però ara cal mesurar el rendiment en els diferents punts de la casa per a veure quina velocitat obtenint. En la següent taula veureu els resultats de les diferents mesures de velocitat. És important dir que els he fet amb el meu iPhone 11 Pro Max, i a mesura que em movia i anava fent les proves ha anat passant d’un node a altre i sempre agafant la banda de 5GHz.


Si bé és cert que en les zones més allunyades del router principal, i connectat al secundari, la velocitat de baixada ha caigut, són velocitats molt bones, que permeten fer qualsevol cosa, des de veure pel·lícules en streaming a 4K, fins a videoconferències. Els Amazon Eero no destaquen per la seva alta velocitat, però si per la seva gestió de dispositius i de conmmutació entre nodes i entre bandes de freqüència. I haig de dir que això ho fa de manera excel·lent.

Un altre punt a favor d’escollir els Amazon eero és el fet que l’equip anirà tenint actualitzacions, que corregiran errors i també aportaran noves funcionalitats. Actualment la versió d’aquests equips és la 3.19, i aproximadament cada 2 mesos s’allibera una nova versió. Dins de la mateixa aplicació del mòbil per a gestionar la teva xarxa hi ha un apartat anomenat eero Labs. Són noves funcionalitats en beta que pots activar per a provar, i una de les que tinc activades és per a la gestió de les bandes. Aquesta funció el que fa es prioritzar la banda de 5GHz front la de 2,4GHZ en equips que suporten les dos freqüències.


I per acabar, dir-vos que aquests equips suporten Alexa, com no podia ser d’una altra manera, i des de fa poc també Homekit d’Apple. Podrem preguntar a Alexa a quin node estic connectat, al igual que demanar-li que pausi la xarxa Wifi. I sobre el Homekit, permetrà escollir el nivell de seguretat de la xarxa en la que es connecten els nostres dispositius intel·ligents de casa.

Com podeu veure, una solució molt recomanable per a millorar la nostra xarxa Wifi de casa.

5 comentarios

Molt interessant i molt entendedor!! Gràcies

Reply

Ya tardo en pillarme un par de estos....

Reply

Hola Rafa, pues tienen nuevas funciones con la última update. 😉

Reply

Publica un comentari a l'entrada