Mastodon Perquè els llibres electrònics són tant cars? | Apple i altres

Perquè els llibres electrònics són tant cars?


Amb la recent obertura de la botiga Amazon a Espanya, i amb la popularització de lectors de llibres electrònics, com l’iPad o el Kindle, cal fer una reflexió sobre si el model de negoci al nostre país va per bon camí. El primer que cal destacar és el pobre ventall de títols i de plataformes que distribueixen llibres electrònics. L'iBookstore d’Apple només ofereix títols del projecte Gutenberg de forma gratuïta, ja que els seus drets han prescrit. Amazon només n’ofereix 13.000 front els 2,5 milions de títols en paper. I així, la resta de portals com Leqtor o d’altres.

Però, juntament amb la poca oferta, el potencial comprador es troba que els llibres electrònics tenen un preu massa elevat per a fer-los interessants. I el sospitós habitual, com sempre, és la legislació espanyola del preu fix de 2007. Una llei predigital en la que l’única menció que es fa del llibre electrònic és per a equiparar-lo i lligar-lo a les mateixes condicions que regulen el de format físic. L’objectiu principal és protegir a les petites llibreries i promoure “l’adquisició de llibres i desenvolupar els hàbits dels lectors”. Però aquesta llei, i crec que és un error, estableix que el preu dels llibres ha de mantenir-se immutable fins que passin dos anys des de la seva darrera edició, fixant un descompte màxim del 5% o d’un 10% durant el Dia del Llibre i de les Fires de Llibres. Juntament amb aquest poc marge de maniobra, se li suma que els llibres electrònics se’ls aplica un 18% d’IVA front el 4% dels llibres en paper. Països com el EEUU, tenen els llibres electrònics exempts d’impostos.

Com podeu veure el panorama no és molt encoratjador. El que podria ser un renaixement i rellançament del hàbits de lectura per a joves i no tant joves, estar sent un cúmul de despropòsits, on el que prima són els diners, i no pas fomentar la cultura i la divulgació del coneixement. Esperem que d’alguna manera algú hi posi seny, i es pugui re encaminar una indústria que va pel mateix camí que el de la musical.

Si voleu més informació podeu consultar la Llei 10/2007 sobre lectura, llibres i biblioteques al següent enllaç.



Publica un comentari a l'entrada